Nu avem scuze atunci când vorbim de siguranța auto pentru copiii nostri.
Am discutat cu doamna Doctor Alice Dona medic specialist și expert certificat în siguranța auto, de la Siguranta Auto copii, care ne-a povestit despre invesții corecte și eficiente atunci când vine vorba de achizitionarea scaunului auto, dar si cu Roxana Sotreanu– pshiholog care ne-a oferit sfaturi și idei pentru deplăsări linișite.

Vă las pe scurt principalele idei care mie mi se par extrem de importante:
– Copilul o sa fie transportat în scoică încă de la ieșirea din maternitate. Atenție! Nu în landou.
– Cele mai economice sunt sistemele 3 in 1. Dacă, totuși, am achiziționat un sistem 2 in 1, pentru perioada deplasărilor putem închiria o scoică de la centrele autorizate. Deplasările sunt destul de puține la început așa că aceasta poate fi chiar o variantă cu buget redus.
– Recomandarea este să schimbăm scaunul în funcție de înălțimea copilului si nu în funcție de greutatea acestuia.
– Este foarte important să verificăm nota pe care producătorul a obtinut-o la testare. Aici este invers față de cum știm la școală. Nota 1 este nota acordată pentru excelență, iar de scaunele care primesc nota 5 putem fugi liniștiți.
– Se verifică rezistența la impact; ergonomia, căt de bine este construit si adaptat vârstei, dar și toxicitatea materialului ( eu personal nu știam acest lucru). Sunt scaune care primesc note mari la impact, dar sunt descalificate pentru că materialul conține substanțe cu potențial cancerigen.
-Nu sunt uitate nici instrucțiunile de folosire a scaunelor auto, pentru că montarea acestora nu ar trebui să țină de inginerie și este esențial să ne putem descurca și noi cu mutarea lor.
– În timpul deplasării ne jucăm, cântăm, facem activități astfel încăt cei mici să nu se plictisească și să nu se mai gândească la statul în scaunel. Celor mai mari le explicăm de acasă că urmează să plecăm și că drumul va fi lung, că nu putem călatori fără centuri de siguranță.

Folosim scaunul auto până când înălțimea copilului este de 135, dar obligatoriu folosim și după aceea perne înălțătoare, deoarece centura nu este fabricată pentru această înălțime și punem viața copilului în pericol în cazul unui accident ( ex: poate veni peste gâtul acestuia și îl poate strangula).

Înregistrarea o găsiți aici și merită să îi acordați 40 de minute. Siguranța auto poate face diferența intre viață și moarte.
Siguranta auto la copii- video live


Zile cu sanatate.
M.F.B