Cât de simplu este să vinzi cărți, aici, in România? Interviu cu Gabriela Rusu (p)

by | Nov 6, 2019 | interviuri | 0 comments

– Vrem să te cunoaștem, cine e Gabriela?

Gabriela sunt eu, femeie, soție, mamă, traducător autorizat, antreprenor, profesor, bucătar, iar lista poate continua, ținând cont de câte lucruri facem noi, mamele, zilnic, pentru familia noastră. Dar ca să răspund mai concret la întrebarea ta, sunt soția lui Andrei, un om absolut fantastic, și mama lui Radu, un isteț jucăuș, și a Isabelei, o frumoasă descurcăreață, așadar pot spune despre mine că sunt un om norocos. Sunt binecuvântată cu o familie excepțională, care mă întregește și care mă face să văd zi
de zi frumusețea vieții. De asemenea sunt inițiatoarea Raisa’s Books, un concept ce susține educația celor mici prin oferirea de materiale de calitate, adaptate vârstei micilor învățăcei. Ador ceea ce fac, mă reprezintă, îmi place să îmi petrec timpul printre cărți și, cumva, cred că dintotdeauna mi-am dorit ca meseria mea să aibă legătură cu cărțile, plăcându-mi atât de mult să citesc.

– Când ai creionat Raisa ? De fapt, cum ai descoperit că vrei și că poți face asta?

Raisa’s Books a fost creionată în miezul unei nopți, la jumătatea anului 2015, când mai mult conjunctural însă deloc întâmplător mi-a fost prezentată această oportunitate. Nu am stat prea mult pe gânduri și m-am avântat cu entuziasm în promovarea cărților  pentru copii. Deși puțini știu acest lucru, Raisa nu vine de la numele meu, ci de la inițialele copiilor mei, Radu și Isa, ei fiind motivația mea principală în tot ceea ce fac. Oarecum numele a venit de la sine, sumarizând implicarea mea activă în a promova educația de calitate și activitatea aceasta cu cărți pentru copii, ce mi s-a potrivit la fix. Sinceră să fiu, nu am știut dacă pot face asta, deoarece avântul meu plin de entuziasm a fost deopotrivă plin de necunoscut, de temeri, de inhibiții, însă motivația și dorința a fost mai puternică, de-a lungul timpului învățând o mulțime de lucruri noi. Am descoperit în timp lucruri pe care nu știam că le pot face, abilități pe care nu știam că le am, însă de la bun început am știut că vreau să ofer copiilor mei o lume mai bună.

– Ce crezi că face diferența între un vânzător bun și unul extraordinar?

Eu nu mă consider om de vânzări, nu am fost niciodată pricepută în această direcție, însă din prisma experienței dobândite până acum, pot spune că ești extraordinar atunci când ceilalți au încredere în recomandările făcute de tine, când se simt apreciați și când știu că le oferi ceva nu pentru a vinde neaparat, ci oferi pentru că le este benefic, că întâmpină nevoile copiilor lor, că se ține cont de preferințe, de nivelul de cunoștințe, de dorințe și nevoi reale; ești extraordinar când ceilalți simt că le acorzi suficient timp pentru a înțelege ce îți cer. Perioada în care ne aflăm este una ce ne aduce la îndemână aproape tot ce ne dorim, rămâne la latitudinea noastră să și selectăm din plaja de oferte ceea ce avem nevoie cu adevărat. Iar un vânzător extraordinar poate face asta, poate ajuta clientul să aleagă exact ceea ce i se potrivește.

– Ce crezi că ai facut diferit fată de alți antreprenori, astfel incât ai reușit să ajungi unde ești astăzi?

Nu știu dacă am facut neapărat ceva complet diferit, însă în tot ceea ce fac sunt perseverentă, nu renunț ușor, dau tot ce am mai bun și pun o părticică din sufletul meu în tot ceea ce fac. Motivația a fost aceeași de la început, mai exact să pot desfășura o  activitate de acasă, pentru a fi aproape de copiii noștri cât mai mult timp posibil. Am reușit să împart entuziasmul și principiile pentru o educație de calitate și cu alte mame, astfel creând prietenii de durată cu oameni de calitate de la care am avut numai de învățat. Aș putea spune că motivația unei mame nu se compară cu nimic altceva, și că pentru puii ei, este în stare să mute munții. Motivația majorității antreprenorilor este una strict financiară, însă motivația mea trece de această barieră.

– Cât de simplu este să vinzi cărți, aici, in România?

Nu mi se pare chiar așa de simplu, cum poate părea la prima vedere, desi din ce în ce mai mulți părinți investesc în educația copiilor lor. Gama de materiale disponibile este extrem de bogată, așadar nu este tocmai ușor să vii cu produse noi, la prețuri ce reflectă în mod real atât calitatea cărților cât și a conținutului. Deși mulți consideră un dezavantaj faptul că aceste cărți de la editura Usborne sunt în limba engleză, eu spun că tocmai asta le diferențiază și le dă un plus de valoare, deoarece întâlnim în jurul nostru peste tot limba engleză, învățarea făcându-se mult mai ușor. Îmi amintesc când eram copil și am început să învăț limba engleză cât de greu se găseau materialele, câtă inspirație trebuia să aibă profesoara pentru a ne atrage să învățăm mai ușor, și ce scorțoase și plictisitoare erau cărțile scumpe și greu de găsit. Acum, cu atâtea materiale disponibile, ce inspira curiozitatea spre cunoaștere a celor mici, totul este mai facil. Călătoriile în alte țări sunt acum atât de frecvente, încât cei mici înțeleg singuri necesitatea cunoașterii unei limbi de circulație internațională, iar misiunea noastră ca părinți este să le punem la dispoziție materialele necesare pentru a-i sprijini în acest demers. Iar când cărțile sunt create de către vorbitori nativi, cu ajutorul unor specialiști în psihologie, lingvistică, neurologie, sociologie și nu numai, valoarea acestor cărți crește exponential.

– Cele mai grele etape pană ai reușit să ajungi la TU de astăzi, au fost?

Una dintre cele mai grele etape pot spune că a fost să am suficientă încredere în mine să fiu propriul meu șef, să am curajul să mă desprind de ideea unui salariu fix, să iau frâiele în propriile mâini, să dau 200% din ce pot face. A fost greu să îmi asum responsabilitatea ca alți oameni să depindă de mine să îi sprijin și să îi informez corespunzător ca să obțină ce își doresc, a fost greu să învăț logistică, marketing, tehnici de vânzări, tehnici de conținut, și extrem de greu mi-a fost să ies din carapacea mea și să socializez și să mă deschid în fața celorlalți. A fost un drum lung de parcurs, în care am întâmpinat nenumărate obstacole, în care m-am lovit de critici deloc constructive, de refuzuri nejustificate, de răutate și de lipsa de interes pentru educație, însă ce m-a durut cel mai tare a fost faptul că am întâlnit situații unde părinții nu doreau cărți pentru copiii lor ca să nu fie nevoie să le citească ei din ele.

– Cum le-ai depășit?

Pas cu pas, așa le-am depășit. Am luat lucrurile pe rând și am învățat zi de zi să îmi îmbunătățesc partea de limbaj, de diplomație, am învățat să am răbdare în primul rând cu mine și să nu mai pun atât de multă presiune pe mine, am învățat să am încredere în mine și să nu mă pedepsesc așa aspru atunci când greșesc, deoarece greșind învăț. Am descoperit că îmi place din ce în ce mai mult să cunosc oameni noi, să descopăr că dezvoltarea personală are loc mult mai repede și mai frumos interacționând cu ceilalți. Am descoperit că pot face mai multe lucruri decât credeam, trebuie doar să îmi doresc și să merg în direcția corectă. De la început am avut parte de multă susținere din partea familiei, copiii mei fiind cei ce mă motivează constant, alături de soț ce mă readuce cu picioarele pe pământ atunci când am perioade în care simt că nu mai pot. Am descoperit că aveam anumite prejudecăți, că nu e locul meu să judec, am descoperit că ușor ușor prin această activitate facem educație și celor mari, nu numai celor mici, am învățat că bunăvointa aduce mereu roade. Și încă depășesc bariere și încă învăț zilnic lucruri, care mă definesc și mă fac să fiu EU.

– Ce planuri ai pentru viitor?

Planurile mele pentru viitor sunt mari, însă unul a rămas mereu constant, acela de a lucra de acasă pentru a putea fi alături de copii cât mai mult timp. Activitatea mea de suflet este și va rămâne Usborne, cu tot ceea ce presupune, de la promovarea cărților pentru copii până la organizarea de târguri și evenimente cu ateliere pentru copii, așadar mă văd făcând asta mult timp de acum înainte, alături de echipa mea minunată alături de care am norocul să lucrez zilnic. Îmi doresc ca în timp câți mai mulți copii să se apropie de cărți, să aibă acces la cunoaștere, deoarece astfel au opțiunea de a deveni ceea ce își doresc.

– Unde te găsim?

Sunt ușor de găsit, atât pe pagina de facebook Raisa’s Books cât și la raisas.books[at]gmail.com unde vă stau la dispoziție pentru recomandări, pentru informații referitor la cum puteți face această activitate alături de mine, pentru programare de evenimente pentru copii, precum și pentru o șuetă dacă aveți nevoie de o prietenă. Vă aștept cu drag, împreună să oferim copiilor noștri o lume mai bună.

Voi le citiți copiilor vostri? Ce cărți preferati?