21 de zile de provocări. Eu chiar le pot spune așa 😀
De ce? Pentru că pentru prima dată chiar am fost atentă la ce și cum mănânc. Am învățat alături de tinerii din cele 5 licee participante ce înseamnă să ’Guști cu atenție și să te bucuri de moment’.

Proiectul este unul genial și extraordinar de interactiv. De la medicul nutriționist Laura Davidescu am învățat ce înseamnă, de fapt, gustările, căci nu este vorba doar despre mâncare, dar și despre cum combini alimentele, cum citim corect etichetele alimentelor și care este porția exactă dintr-un produs. Împreună cu Cosmin Natanticu am râs și ne-am amintit de copilărie, în timp ce le povestea copiilor despre alimentația lui din perioada copilăriei și despre cea de acum.

Am reușit să înțeleg că nu trebuie să renunț la nici un aliment, ci că trebuie doar să îl savurez corect. Am învățat să mă bucur de mâncare, fără să am mustrări de conștiință, așa că jurnalul meu este unul plin de gust, de savoare și de bucurii alimentare, pe alocuri de mâncare cu gust de copilărie.

Prin urmare, vă las mai jos jurnalul meu personal sau, mai bine zis, vă las mai jos cele 21 de zile pofticioase.

#ziua1 a jurnalului personal – Am savurat câteva alimente pe care nu le mai introdusesem de mult in alimentație: kiwi, măr, crackers, migdale și fulgi de cocos. MMM, delicious a fost!
#ziua2 – Am avut o poftă nebună de pizza. Dar de data aceasta NU am mai mâncat-o pe toată, ceea ce pentru mine a fost o adevărată reușită. (așa e când ești pofticios)
#ziua3 – Omleta cu roșii si castraveți
#ziua4 – Din copilărie iubesc pâinea prăjită cu unt și sare. Spune tu – nu e vis? Astăzi am gustat deliciul copilăriei mele, dar cu atenție.
Am savurat o bunătate de ciocolată cu lapte. NU pot renunța la ea, de fapt, nici nu îmi doresc, dar de data asta chiar am savurat-o. Mulțumesc colegilor din #gustacuatentie
#ziua5 – Am descoperit niște cereale absolut delicioase, care merg atât cu lapte, cat și cu apă! Migdale, vreo 6 feluri de semințe, fulgi de cocos, foarte puțină miere în compoziție.
#ziua6 – Am decis să încerc alte două tipuri de lapte: migdale și cocos. Nu, nu o făcusem până acum. Unul dintre ele m-a convins și da, rămânem prieteni 😛


#ziua7 – Astăzi am făcut clătite. Ce sa mai, cel mic a fost în culmea fericirii, sunt printre gustările lui preferate


#ziua8 – Humus, iubesc humusul! Și dacă mai are și crutoane prăjite din lipie, îl ador pur și simplu.
#ziua9 – Pizza rules again. Dar, în timp ce savuram, mi-am asumat public promisiunea că seara mănânc doar 4 bucățele de ciocolată. (Sfânta ciocolată) Și ce credeți? Am și reușit.


#ziua10 – Am pregătit biscuiți acasă. O rețetă pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. Doar făină, unt și brânzică, atât!
#ziua11 – Știți deja că am multe prietene care prăjituresc, le tot recomand. Așa că am apelat la una dintre ele pentru niște brioșe fantastice. Frișcă naturală, coacăze, bucățele de ciocolată.


#ziua12 – Am “gătit” din nou. Nu, nu a fost cazul, o să vă las mai jos poza cu ciocolata cu caramel crocant. Daaar, dacă de obicei mâncam 2 sau 3, acum nu a mai fost cazul. Pentru că @gustă cu atenție. Bucură-te de moment mi-a prins tare bine.

#ziua13 – Fructe, am ales un mix de căpșune, kiwi și banană. Miam.
#ziua14 – Să fie salată! Și a fost! Baby spanac, ruccola, brânză de bivoliță, câteva roșii cherry, ulei de măsline și sare.
#ziua15 – A spus cineva slăninuță? Brânzică de vacă, ardei iute, ceapă, șorici, jumări. Pentru mine a fost curcubeu pe cerul gurii, dar cu moderație de data asta.


#ziua16 – Cornulețe făcute în casă, umplute cu gem, rahat sau brânză sărată. Ție care îți plac cel mai mult? Eu le iubesc pe cele cu magiun de prune, doar că acum am avut la îndemână gem.
#ziua17 – Pâine prăjită cu unt și miere de data aceasta. Îmi amintesc că atunci când eram mică foloseam zahărul. Nu o să fiu ipocrită, îl folosesc și acum, dar astăzi am ales mierea. Am 2 borcane de miere bună, naturală, achiziționate de la sursă sigură, așa că știu ce mănânc și folosesc cu încredere.
#ziua18 – Sana și covrigi. Băi, ăsta e răsfăț suprem. Covrigii, la fel ca merdenelele, sunt niște prostii fără valoare nutritivă, dar sunt bune la gust, iar uneori pot fi savurate în cantitate mică, pentru a ne răsfăța puțin.
#ziua19 – Din nou salată. Am ajuns la birou (biroul meu care este într-un restaurant, să ne înțelegem) și nu am putut rezista: bucăți de pui, salată proaspătă, roșii, castraveți, cașcaval, ulei de măsline, sare și maioneză. Să îmi fie de bine!
#ziua20 – A fost cu cremșnit. Totul pregătit în casă, nimic cumpărat. E drept că a durat o eternitate până a fost gata, dar a meritat, credeți-mă
😊)
#ziua21 – Papanași. Chiar, vouă vă plac cei cu dulceață sau cei cu ciocolată?

Că la baza alimentației sănătoase stau legumele și fructele, cerealele integrale și grăsimile sănătoase, asta știm cu toții, nu?Haideți să ne oprim să citim eticheta și, înainte să mâncăm, să ne întrebăm de ce anume facem asta?
Pentru că cele mai importante întrebări pe care trebuie sa ni le punem sunt:
– Ce fac în acest moment?
– Ce îmi doresc cu adevărat să fac?
– Cum mă ajută ceea ce fac să obțin ceea ce vreau?
Gustați cu atenție, bucurați-vă de moment/e, nu eliminați nici un aliment din alimentație, savurați, fiți fericiți și bine cu voi, așa cum spun de ani de zile.

Să fim bine!

*Articolul face parte din campania Gustă cu atenție. Bucură-te de moment proiect pilot organizat de Asociația Sută la Sută Românesc, în parteneriat cu ANPC și 5 licee: Liceul Teoretic ” Decebal” București, Liceul Teoretic ” Dante Alighieri” București, Liceul Național “Ion Creangă” București, Liceul de Coregrafie ” Floria Capsali ” București, Liceul Teoretic Național București, cu sprijinul Mondelez International.