Select Page

Orice discuție cu ea se transformă în terapie, în cel mai bun mod posibil, pentru că e o placere să povestești cu oameni faini, iar una dintre mamele care mă inspiră și la care fac referire acum este, Gabriela Maalouf, una dintre mamele dragi din Comunitatea Work at Home Moms Romania.
Îmi este destul de greu să o descriu în câteva cuvinte, pentru că ea este un om de poveste.

Cine esti și ce faci, dar mai important, cum ai ajuns să faci asta?
Înainte de toate, sunt mama! Este meseria pe care o fac cu cel mai mare drag. Cred că e nevoie să avem grijă de copiii noștri, din punct de vedere emotional, și abia apoi să ne gândim cum facem bani să le susținem celelalte nevoi. Degeaba le oferim tot, dar nimic sufletește, in special, prezența fizică activă. Pornind de la acest aspect, mi-am dorit să împărtășesc cu cât mai multi această credință și teorie. Astfel, am ajuns să mă specializez în lucrul cu părinții și să desfășor ateliere pentru aceștia. De asemenea, fac si consiliere școlară, pentru copii, părinți si cadre didactice.

    Nu te voi intreba dacă e ceva ce îți dorești să fi făcut diferit, timpul are un singur sens, însă te voi intreba cat de mult te-au ajutat deciziile luate in graba, să devii omul care ești astazi, si ce sfat le poți oferi cititorilor, atunci când vine vorba de rușinea sau supărarea pe sine, pe deciziile luate intr-un anumit punct al vieții.
Este o întrebare foarte terapeutică. Raspunsul este ca nu exista altfel decât ai făcut vreodata, în grabă sau nu. Daca ai putea sa dai timpul inapoi sa fii din nou in acelasi punct, cu aceeasi minte, in aceleași circumstanțe, nu exista sa iei o alta decizie decat cea pe care ai luat-o atunci. Asadar, deciziile sunt decizii si  greseli. Singurul lucru pe care il putem face este sa invatam din ceea ce am facut bine sau mai putin bine si sa mergem mereu mai departe, cu capul sus. Eu iau mereu decizii rapid, pentru ca stiu ca nimeni nu imi garantează un rezultat, indiferent de timpul de gândire. Sigur ca imi este si mie rusine si ma mai supar pe mine. E firesc! Important este ca am invatat sa accept emoțiile si apoi sa le descarc ( de preferat fara a răni pe cineva sau pe sine..🙂). Apoi e mai usor sa trec mai departe, fara ganduri suplimentare.

  Îți este frică de ceva?
De cand sunt mamă, îmi este frică de orice ține de copii. Am incredere în ei și știu că ei se descurcă foarte bine mereu si stiu să se protejeze. Imi e frica, in schimb, de cei cu care intram in contact, de la doctori, cei responsabili de alimentație, siguranță publica, etc. Îmi e un pic teamă de oamenii din lumea in care trăim, din păcate.

  Cum depășești frica, cum treci peste sentimentul acesta?
Frica e emoție naturală. Dacă nu ne-ar fi frică, nu ne-am proteja și probabil am muri relativ repede. Trec peste frică, gestionând-o la fel ca pe orice emotie. Conștientizez ca experimentez o emoție, frică în acest caz, o las să se manifeste pentru a înțelege de ce anume vreau sa mă protejeze, apoi mă gândesc daca situația care îmi produce frica are sens sau nu în a mă ține în siguranță. Dacă nu are sens și este o frică fabricată de mintea mea, fac exerciții de relaxare, dacă are sens atunci prevenția este cheia rezolvării. Fac tot ce imi sta in putința sa previn situatia si îmi dau pace că atât am putut face.

   Daca ai putea să alegi: să rezolvi o mare problema, fie a ta fie a lumii, ce ai alege si de ce?
Poziția de salvator nu este o poziție care să avantajeze ființa umana. Mereu va apărea altceva dupa ce ai rezolvat-o pe una. Prefer să îmi rezolv problemele mele, pentru a fi un om mai bun in societate si astfel cu siguranță aduc un mai mare aport benefic omenirii si poate cine stie, urmeaza si alții exemplul și atunci chiar duc ajutorul mai departe.

Spune-ne ceva despre tine, ceva ce nu regăsim în prezentarea ta, in cv-ul tau.
Nu cred că scrie nicăieri că am văzut cu ochii mei războiul si nici că am tradus pentru oameni condamnați la moarte. Este un subiect despre care recent mi-am găsit suflul sa povestesc.

  Ce este fericirea?
Evident, este un termen abstract care inseamna altceva pentru fiecare in parte. Uite, iti dau un link catre blogul meu unde am scris despre fericire, subiect despre care am vorbit si intr-o conferinta TED.
http://gabrielamaalouf.ro/index.php/2018/02/15/cele-4-feluri-de-fericire/

 Ce planuri ai?
Îmi doresc ca in viitorul apropiat sa deschid un centru de sănătate mentală si să formez viitori psihoterapeuți, de ce nu?

 Unde te gasim, unde te putem urmări ?
Mă puteți găsi pe pagina de Facebook, pe blog, la școală sau la cabinet.
https://www.facebook.com/www.gabrielamaalouf.ro