– Cine este Mirela Oprea? Cum ai intrat în lumea handmade-ului?
Numele meu este Mirela Brai -Oprea. Sunt artist. Am fost consilier juridic într-o firmă de construcții. M-am născut în România. Acum trăiesc în Israel- Jerusalem.
Întotdeauna am în geantă un caiet pentru schițe și, cu siguranța, un strop de vopsea pe mâini. La 13 ani am învățat să fac tipare, să croiesc și să cos la “Ileana” și “Singer”.
Am făcut dreptul, deși am vrut arte sau arheologie. La un moment dat mi-am deschis un atelier de “creație”, apoi un magazin.
Mi-am descoperit pasiunea pentru bijuterii… Așa am intrat în lumea “handmade”-ului

– De ce “Crisia“?
Am renunțat la crearea de bijuterii după nașterea fiului meu. De teama. Mă gândeam tot timpul că ar putea să înghită ceva: vreo bucățică de sârmă, vreo mărgică…
Nu regret!
La un an după Cristian a apărut pe lume copilul numărul doi, Crisia (de fapt, Cristian, fără două litere. Cris_ia_ e un fel de… extensie a noastră, aș putea spune. )

– Cele mai dificile momente până să ajungi tu cea de astăzi au fost…?
Am început cu pictura pe țesătură, am trecut pe rând la alte suporturi: lemn, sticlă, piele, piele ecologică etc. etc. până am ajuns plută (mai precis, la paharele coffee to go cu înveliș din plută)
Desigur, nu a fost totul roz. Am avut și momente dificile. Cel mai greu mi-a fost, probabil, când ne-am mutat în Tunisia.
Anul acela am nu am reușit să pictez prea mult, nu găseam materialele de care aveam nevoie și nici oameni interesați de munca mea.
Crisia a intrat, așa, într-un un con de umbră.
 

– Ai vrut vreodată să renunți? Te vezi făcând altceva?
Nu am renunțat. Nu cred că aș putea renunța vreodată. Nu mă văd făcând altceva. Totul trebuie să aibă legătură cu pictura. Iubesc culorile și mă exprim cu ajutorul lor.

– Știu că tu vinzi și în străinătate. Cât de apreciat este handmade-ul în România?
În 2016 m-am mutat în Israel. Este anul în care, din punct de vedere profesional, am făcut un mare pas înainte.
Am descoperit paharele din plută, am început o serie de colaborări, am participat la târguri și expoziții, am început să vând în străinătate (practic, în acest moment, peste 70% din comenzi le am din afara României),
munca mea a început să fie apreciată la justa valoare.
Nu știu dacă aș fi avut același parcurs și în România, dar aș cred să cred că da. Nu vreau să dezvolt subiectul, dar pot, cu siguranță, să spun că se observă o schimbare în bine și la noi.
Românii caută handmade, comandă handmade, apreciază handmade.
  

– Planuri de viitor pentru Crisia?
Hmm… Crisia a pășit în viitor în martie anul acesta, aș putea spune.
Imagini cu picturile mele apar acum pe diferite produse: agende, tricouri, căni ceramice, sticle și multe altele.

– Descrieti creațiile într-un singur cuvânt.
Dacă ar fi să-mi descriu creațiile într-un singur cuvânt acesta ar fi “poveste”. Poate pentru că iubesc să “trăiesc” prin picturile mele, iar o parte din sufletul meu pleacă la destinație împreună cu ele.

Acum despre tine:

– Cum îți începi ziua?
Ziua mea începe întotdeauna la 4 am.
– Cafea sau ceai?
O să-ți dau un citat aici: «I drink a potion made from magic beans every day, and it brings me back to life.» – Nanea Hoffman.
Niciodată, ceai! <img class=”_1ift _2560 img” src=”https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t7f/1/16/1f60a.png” alt=”