Accept cu mare drag orice invitație la lectură și de câțiva anișori, dacă invitația este și pentru cel mai mic membru al familiei, accept negreșit.
Cand am ajuns acasa cu cărticica “Muguri de Poezie”, oferită cu drag de Veronica Cozma , reacția celui mic la vederea ei a fost: Oaaa, hai să cicim( In traducere libera: hai sa citim 🙂 )
Ne-a plăcut tare, tare mult și prin urmare vă invit și pe voi să descoperiți o Mama care ne inspira  si a ei frumoasa carte Muguri de poezie lansată prin Libris Editorial
1258518
–  Povestește-ne despre tine. Cine e Veronica Cozma?
–  Veronica este mamă de trei ori, sfătuitor și call center 24/7 pentru băieții mei, partener de joacă și povestitor pentru fetița mea, soție in fiecare zi, dansator latino, călător infocat, business development în tot celălalt timp și câteodată, scriitor. Câteodată, adică seara în pat in timp ce liniștea nopții mă înconjoară, in timp ce conduc aproape automat pe un drum frumos, in diminețile reci spre grădiniță, în zilele ploioase când iesim să căutăm melci, vara, cu privirea atintita pe valul ce se sparge pe nisip, toamna când iesim in parc la adunat ghinde, frunze si castane, ei bine, atunci cuvintele se îngrămădesc în minte, iar eu nu rezist, le așez, atunci când am curaj, pe hartie.
45333826_2181800251852770_3763170763306172416_n
–  Îmi place mult descrierea ta: scriitor..”așez cuvintele pe hârtie când am curaj”. Ce te inspiră si ce îți dă curaj?
Fiecare dintre noi știe dintotdeuna dacă are vreo măiestrie în a simți cuvintele fie ele sub formă de poezie, sau poveste, proză, sau nu, de exemplu, eu am simțit lucrul ăsta, confirmarea a venit de la profesoara mea de limba română în clasa a IV’a când, după citirea compunerii dată ca temă mi-a spus “ce frumos descrii tu, Veronica, uite, eu am impresia, citind, că pot chiar mirosi bujorul descris de tine”. Așa că, în contextul ăsta, inspirația poate veni din orice, iar în cazul “Muguri de poezie” un factor important de inspirație a fost timpul petrecut cu fetita mea și prietenii ei din parc, apoi natura, jocul, joaca in sine, întoarcerea și conectarea la copilărie și copii. Curajul însă, înseamnă detasarea de teama de a fi sau a nu fi plăcut ca scriitor și asta cred ca are legătură cu increderea in sine. Câteodată, încă îmi este teamă.

–  Muguri de poezie”este o carte pe care o citesc alături de copilul meu cu mare drag. Mi-aș dori să transmitem și celorlalți cum a luat naștere, cui te adresezi și ce simți când cineva îți spune că o citește iar si iar, cu plăcere.
Mă adresez in primul rând părinților, îmi doresc acest “o citesc alături de copilul meu cu mare drag” de la fiecare părinte, nu pentru carte ci pentru conectarea dintre părinte și copil prin poezie, in cazul de față. Cartea este special printată în format A5, să fie așa de mare sau atât de mică în așa fel încât, părintele să-și țină copilul in brațe pentru a putea parcurge împreună conținutul, față langa față. Mi-am dorit și am și reușit să aduc versurilor ilustrații efectuate manual, pe hârtie, în culorile naturii, expresive, ilustrații care pot fi baza poveștilor inventate ad-hoc de către părinți. Conține șase poezii care trec peste toate patru anotimpurile, poezii ușor de memorat mai ales de către copii foarte mici. De ce poezie, din două motive, în primul rând pentru că poezia înseamnă muzică, muzica este veselie iar veselia, fericire. Apoi, poezia este o baza pentru poveste, iar povestea înseamnă imaginație și imaginația este esențială în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Bineînțeles că aprecierile mă emoționează de fiecare data, spre exemplu, când o educatoare din sistemul de invatamant alternativ Waldorf m-a strans în brațe și mi-a spus “Veronica, sunt foarte vii si pline de imagini poeziile, fără ilustratii” m-am simțit din nou în clasa a IV’a ! Eu nu scriu, sub o forma sau alta texte care “se vând ”, comerciale, scriu povești rupte din mine, vibrația mea o pun și în cuvinte, iar când se intoarce după ce a calatorit prin alte persoane, este foarte puternică.
45201163_180562342886654_8273924341607956480_n
– Ai și alte proiecte pe care le vei pune pe hârtie?
Da, adică sper să am resursele necesare să pot pune pe hârtie tot ce am. Pe termen scurt, pentru copii, am doua povești în curs de ilustrare, una ce sper să o puteți pune sub bradul de Craciun anul in curs, pentru că se numește “Copilul lumină” și veți vedea voi de ce, iar cealaltă o veți găsi în librarii in 2019, cam atunci cand vor inflori păpadiile pentru prima dată.

– Iei in calcul și colaborări pe suport digital sau rămâi la mirosul drag al hârtiei?
Ai atins o coarda sensibila, eu traiesc in zona tehnologică prin urmare iubesc tehnologia, INSA, pentru cărți și mai ales cele pentru copii, nu, sunt de moda veche, dar nu doar de dragul experienței trăite de mine in copilarie și mai ales pentru faptul că, consider și știu că, copii au nevoie de contact cu natura, iar foaia este calda, vie pana la urma. Imi doresc chiar printare pe hârtie reciclata, nu știu cât de posibil este acest lucru in Romania însă, mi-ar placea tare mult!
Mi-ai dat o idee, uite, cartea de după “ Sămânță de papadie” căci asa se numește povestea de la primăvară, dacă găsesc editura care printează carte pentru copii pe hartie reciclată va fi ilustrată sketch alb-negru în așa fel incat sa poata fi si animata! Multumesc de inspiratie 

– Un indemn pentru cei ce ne citesc?
Insotiti-va copii, indiferent de gradul de rudenie, în lectura prin prezenta si gesturi, prin euritmie adica. Ati privit vreodata ochii unui copil atunci cand, un vers este insotit de miscare? Insoțiți-vă copiii, indiferent de gradul de rudenie, în lectură prin prezența și gesturi, prin euritmie adică.

Ați privit vreodata ochii unui copil atunci când, un vers este însoțit de mișcare?
Încercați spre exemplu poezia “Păpadia” din “Muguri de poezie”, care sună cam așa:
“Ca un soare, ROTUNJOARA, Galbenă ca SORA LUNĂ, Napădește viile, MUNȚII și CÂMPIILE…”